JURIDISCHE BESTUURSKUNDE 
IN GRONINGEN

De enige studie Bestuurskunde in Nederland die opleidt tot meester in de rechten

Nils Nijdam, directie adviseur bij de gemeente Den Haag

Nils Nijdam

Tijdens de studie werd me goed duidelijk dat mijn belangstelling vooral uit gaat naar ons openbaar bestuur en het functioneren daarvan. Wat dat betreft biedt de opleiding een geweldig goede mix van publiekrecht (het normatieve, hoe behoort het te werken?) en de bestuurskunde (het empirische, hoe functioneert het in de praktijk?).

Na mijn afstuderen wilde ik een baan in de publieke sector, in dat openbaar bestuur. Ik startte als trainee bij de gemeente Den Haag. Het leuke van een traineeprogramma is dat je inhoudelijk aan de slag gaat bij een bepaald onderdeel van de organisatie en ook met je persoonlijke ontwikkeling bezig bent. Zo maak je een vliegende start en leer je organisatie, collega’s, medetrainees en zeker ook jezelf goed kennen.

Het werken bij een gemeente is bijzonder interessant. Niet voor niets wordt gesproken over de gemeente als eerste overheid, de overheid die het dichtste bij de burger staat. De gemeente is verantwoordelijk voor veel zaken waar mensen in hun dagelijkse leven mee te maken hebben. Van paspoorten tot schoolgebouwen en parkeerboetes tot sportvelden. De rol van de gemeente wordt ook steeds groter. Enkele jaren geleden kregen taken er veel taken en ook geld in het sociaal domein op het gebied van werkgelegenheid, maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg. Binnenkort komen er taken in het fysieke domein met de Omgevingswet.

Sindskort werk ik als directie adviseur van de algemeen directeur van één van de gemeentelijke diensten van de gemeente Den Haag. In deze functie is geen enkele dag gelijk. Hoofdtaak is in feite zorgen dat ons deel van de organisatie op rolletjes loopt, dat de wethouders tevreden zijn over onze dienstverlening en m’n collega’s goed hun werk kunnen doen. 

Mijn aandachtsgebied is het gemeentelijk sociaal domein. Juist dit beleidsterrein kent de laatste jaren een stevige dynamiek, niet in het laatste vanwege de bezuinigingen die de rijksoverheid onder het mom van de participatiesamenleving heeft toegepast. 

Wil je meer weten over het werken bij een gemeente of meer specifiek over Den Haag, mail me op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vraag informatie

   Mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Kom naar onze open dagen en voorlichtingen

meer informatie