JURIDISCHE BESTUURSKUNDE 
IN GRONINGEN

De enige studie Bestuurskunde in Nederland die opleidt tot meester in de rechten

Juridische Bestuurskunde geeft recht op de titel ‘meester in de rechten’

'meester in de rechten'

Rechten en bestuurskunde vormen een logische combinatie. Toch is de richting Juridische Bestuurskunde in Groningen uniek. Het is de enige bestuurskundige studie in Nederland die studenten de titel ‘meester in de rechten’ oplevert. Dat illustreert de kwaliteiten van onze afgestudeerden: zij zijn jurist én bestuurskundige. Een uitstekende combinatie voor tal van beroepen, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven.De studie biedt ruime mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. De opzet van de studie maakt het mogelijk om je nog verder te specialiseren of te verbreden. Bijvoorbeeld door het volgen van vakken in een bepaalde richting of extra rechtenvakken om het zogenaamd ‘civiel effect’ te halen. Civiel effect is nodig om togaberoepen (advocatuur, openbaar ministerie en rechterlijke macht) uit te oefenen. De aanvulling civiel effect kost ongeveer een jaar extra studie en is dus relatief gemakkelijk te halen.

Juridische Bestuurskunde: praktijkervaring en een goed netwerk door een stage

Tijdens de studie Rechtsgeleerdheid met als richting Juridische Bestuurskunde krijg je in het derde studiejaar de gelegenheid om onderzoek te doen. Dit kan door middel van een stage. Waar je stage gaat lopen, bepaal je in overleg met je begeleider. Je kunt dus een stage kiezen die je zelf het interessantst vindt. Gewapend met ervaringen uit de praktijk ga je daarna in de master dieper in op de diverse bestuurskundige aspecten. 

Lees meer...

Docenten

Het onderwijs aan de juridische faculteit wordt op uiteenlopende manieren gegeven. De grotere vakken worden vooral door middel van hoorcolleges gegeven, soms zelfs in bioscoop Pathé aan het Zuiderdiep, of op Zernike in de nieuwe Aletta Jacobszaal. Het gaat soms wel om vijfhonderd studenten per college. Daarnaast zijn er bij veel (van deze) vakken werkcolleges met een groepsgrootte van meestal twintig of vijfentwintig studenten waarbij casusposities worden behandeld en bediscussieerd. De vakken van Juridische Bestuurskunde worden over het algemeen gevolgd door groepen variërend tussen tien en maximaal vijftig studenten. Je maakt dus onderdeel uit van een relatief kleine groep, zeker na het eerste jaar. Daardoor is het contact tussen docent en student vaak intensiever, is er veel ruimte voor interactie en krijg je meer op maat gerichte begeleiding. Dat is zeker het geval bij het Bestuurskundig Onderzoeksproject of het Seminaar Beleidsanalyse. En, uiteraard, tijdens het schrijven van je scriptie.

Lees meer...

Juridische Bestuurskunde is meer dan studeren alleen

Studievereniging

Tijdens het studiejaar organiseert de studievereniging Dorknoper verschillende activiteiten, zoals excursies (bijvoorbeeld naar overheidsinstellingen), etentjes, congressen, borrels en kroegcolleges. Zo maak je kennis met het openbaar bestuur en met je studiegenoten. Daarnaast geeft Dorknoper het ledenblad "De Knoop" uit en participeert de vereniging een landelijk overleg van bestuurskundeverenigingen. Zie ook het filmpje dat de vereniging heeft gemaakt. Meer informatie over Dorknoper vind je op de verenigingswebsite: www.dorknoper.nl of facebook.Groningen

Groningen is dé studentenstad van Nederland. De Rijksuniversiteit Groningen heeft ongeveer 27.000 studenten en is daarmee één van de grotere universiteiten in Nederland. Daarnaast zijn er diverse HBO-instellingen in Groningen gevestigd, waardoor in totaal ruim 45.000 studenten in Groningen studeren. De stad heeft zelf 195.000 inwoners, waardoor de studenten een significant deel van de bevolking uitmaken. Dat zie je terug in de uitstekende studentenvoorzieningen, de jongerencultuur en het grote aantal kroegen en restaurants. En voor wie echt wil uitgaan: Groningen kent geen verplichte sluitingstijden..! Het is niet voor niets dat onze studenten Groningen en de studie betitelen als de ideale combinatie!

De meeste colleges worden gegeven midden in de gezellige binnenstad, in het Harmoniegebouw aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat en in het Academiegebouw. Voor grotere groepen wordt soms gebruik gemaakt van een bioscoop in het centrum of de grote collegehal in Zernike.Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen - foto J.A.W. Vrijman (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license)

Vraag informatie

   Mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Kom naar onze open dagen en voorlichtingen

meer informatie

Volgende voorlichting

Sorry, no events.