JURIDISCHE BESTUURSKUNDE 
IN GRONINGEN

De enige studie Bestuurskunde in Nederland die opleidt tot meester in de rechten

Juridische Bestuurskunde: praktijkervaring en een goed netwerk door een stage

Tijdens de studie Rechtsgeleerdheid met als richting Juridische Bestuurskunde krijg je in het derde studiejaar de gelegenheid om onderzoek te doen. Dit kan door middel van een stage. Waar je stage gaat lopen, bepaal je in overleg met je begeleider. Je kunt dus een stage kiezen die je zelf het interessantst vindt. Gewapend met ervaringen uit de praktijk ga je daarna in de master dieper in op de diverse bestuurskundige aspecten. 

Weinig studies hebben een stage in het studieprogramma opgenomen, maar uit onze ervaringen blijkt dat deze praktijkervaring erg leerzaam maar vooral ook erg goed is voor de studenten. Het wordt de studenten op deze manier duidelijk over welke vaardigheden ze inmiddels al beschikken en welke kant ze op willen in hun latere carrière. Het netwerk dat door de stage wordt opgebouwd blijkt ook erg nuttig te zijn na het afstuderen.

De stageverlenende instanties betitelen onze studenten veelal als zelfstandig, intelligent, leergierig, analytisch, proactief, in bezit van een snel aanpassingsvermogen en als zeer accuraat. Het door de student uitgevoerde onderzoek blijkt altijd zeer bruikbaar en de aanbevelingen worden veelal geïmplementeerd.

Voorbeelden van stage-adressen:
- gemeenten, provincies, ministeries
- politie
- Openbaar Ministerie
- Algemene Rekenkamer
- adviesbureaus

Naast de stage is het ook mogelijk om tijdens het bestuurskundigonderzoekproject onder begeleiding een voor de praktijk relevant onderzoek te doen. In 2013-2014 hebben studenten met prof. Winter een onderzoek naar het oneigenlijk gebruik van WOB-verzoeken uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat de negatieve financiële gevolgen van oneigenlijke verzoeken meevallen. Het onderzoek is het te vinden: Afrekenen met de Wob (Pdf-bestand) 
 

jennaJenna Hulzebos


Jenna heeft stage gelopen bij het OM

"Bij het zoeken van de stage wist ik dat ik graag een stage wilde op het gebied van openbare orde en veiligheid. Ook wilde ik graag een stage met juridische en bestuurskundige onderdelen. De afdeling Beleid en Strategie van het Openbaar Ministerie was de perfecte combinatie. In deze stage heb ik kennis mogen maken met de organisatie door bijvoorbeeld vergaderingen bij te wonen. Ook mocht ik verschillende keren mee naar de Rechtbank. Naar mijn mening is de verplichte stage in de opleiding een goede toevoeging. Door deze praktijkervaring heb ik ontdekt waar mijn interesses liggen en dat is o.a. handig voor het kiezen van vakken voor de master. Bovendien heb ik verschillende vaardigheden opgedaan bij het schrijven van de bestuurskundige beschouwing. Het schrijven van deze beschouwing in combinatie met een stage heeft een grote meerwaarde, omdat je zoveel meer leert in de praktijk."

JosJos Darwinkel


Jos heeft stagegelopen bij een gemeente

"Een bestuurskundige moet in de nabije toekomst oplossingen aanreiken voor complexe vraagstukken uit de praktijk. En hoe leert een student nu beter inzicht te krijgen in deze materie door er zelf daadwerkelijk in mee te draaien? Mijn stage heb ik volbracht bij de gemeente Haren. Deze gemeente is samen met 22 andere gemeenten in de provincie Groningen onderdeel van de provinciale herindelingsdiscussie. Tijdens mijn stage heb ik een onderzoek in teamverband mogen verrichten met betrekking tot de bestuurlijke toekomst van de gemeente Haren. Ik heb hierdoor goed kunnen proeven aan de politiek, het recht, de formele en informele besluitvormingsprocessen, de verhoudingen tussen overheidsorganen, organisatiestructuren et cetera. Voor mijzelf kijk ik terug op een zeer waardevolle en verdiepende periode tijdens mijn studie door de theorie op deze wijze te verbinden met de praktijk."

IMAG2572Mark Rook


Mark heeft stagegelopen bij een ministerie

"INaast mijn studie Juridische Bestuurskunde, studeer ik tevens Economics and Business Economics (E&BE) aan de RUG. Daardoor lag een stage bij het ministerie van Economische Zaken in Den Haag voor de hand. Bij de directie 'Energie & Duurzaamheid' heb ik me beziggehouden met het voorbereiden van een subsidiesysteem voor windparken op zee. In 2013 is door ongeveer veertig partijen een handtekening gezet onder het Energieakkoord. Hierin is opgenomen dat er een subsidie van 18 miljard wordt vrijgemaakt voor offshore windparken. Een zeer politiek onderwerp met grote financiële belangen. Het was interessant om te zien hoe een groot aantal vage afspraken in concrete plannen werden omgezet. In september 2014 zijn de plannen naar de Tweede Kamer verzonden en kon ik veel cijfers teruglezen waar ik zelf nog aan gerekend had, toch wel erg leuk. Als kers op de taart mocht ik zelfs nog een hele dag meelopen met minister Kamp en zijn politiek assistent. Volgens mij is de verplichte stage tijdens de opleiding een geweldige ervaring en het meest interessante en belangrijkste gedeelte van de studie!"
Vraag informatie

   Mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Kom naar onze open dagen en voorlichtingen

meer informatie

Volgende voorlichting

Sorry, no events.