JURIDISCHE BESTUURSKUNDE 
IN GRONINGEN

De enige studie Bestuurskunde in Nederland die opleidt tot meester in de rechten

Juridische Bestuurskunde: inhoudelijk sterk

De opleiding Juridische Bestuurskunde leidt juristen op met uitgebreide kennis over de manier waarop het (openbaar) bestuur is georganiseerd en functioneert.Brede oriëntatie op het recht

Binnen de brede bachelor Rechtsgeleerdheid, biedt de specialisatie Juridische Bestuurskunde naast juridische kennis en vaardigheden, ook inzichten over de omgeving waarin het recht functioneert. Door middel van vakken zoals bestuurskunde, beleidswetenschappen, sociologie, politicologie en organisatietheorie wordt de werking van juridische regels in de praktijk bestudeerd.

Juist deze bredere oriëntatie op het recht in de samenleving zorgt er voor dat juristen goed voorbereid zijn op hun toekomstig werk. De problemen waar juristen mee in aanraking komen zijn steeds complexer, waardoor het meerwaarde heeft de vaardigheden en kennis van het recht aan te vullen met basiskennis en academische vaardigheden vanuit de sociale wetenschappen. De praktijk, waaronder advocatenkantoren, vraagt ook om deze verbreding.

Deze combinatie van kennis en vaardigheden wordt behalve in Groningen in geen andere reguliere juridische opleiding in Nederland op deze manier aangeboden.

Studenten die naast een dergelijke verdieping ook een baan als advocaat, rechter of officier van justitie ambiëren, kunnen door het volgen van een beperkt aantal extra vakken in aanmerking te komen voor het civiel effect. Het gaat om de vakken Strafrecht 2 en 3, Burgerlijk procesrecht 1 en Handelsrecht tijdens de bachelor, en om maximaal drie extra keuzevakken in de master.

Maatschappelijke problemen

Bij Juridische Bestuurskunde houd je je altijd bezig met een concreet maatschappelijk probleem: het gaat ergens over. Een bestuurskundige analyseert problemen en kijkt daarbij naar de rol van de overheid. Er zijn verschillende soorten vragen die een bestuurskundige zich daarbij stelt: politicologische, juridische, sociologische, organisatiekundige en economische vragen. Juridische Bestuurskunde is een veelzijdige studie, waarin je leert problemen van alle kanten te bekijken. En je leert vooral ook te denken in oplossingen! De overheid kent enorm veel variatie (van lokale, landelijke en Europese overheden tot internationale instellingen (VN, NAVO) en semi-publieke instellingen  (zoals de politie, zorgverzekeraars, woningcorporaties, welzijnsinstellingen, en onderwijsinstellingen). Daarom biedt de studie je de mogelijkheid je met veel uiteenlopende, interessante vraagstukken bezig te houden.


Bachelor


De bachelor begint met een algemeen jaar, waarin de studenten van de richting Juridische Bestuurskunde zich samen met de studenten van de richting Nederlands Recht verdiepen in de grondslagen van het recht. Deze verdieping is nodig om fundamentele kennis over het recht te verkrijgen. De kaders die je je hierdoor eigen maakt zijn nodig om maatschappelijke problemen te kunnen analyseren. Daarnaast leer je door deze vakken op een gestructureerde manier denken. Het tweede en het derde jaar van de studie bieden een mix van juridische en multidisciplinaire vakken, zoals burgerlijk recht, elementaire bestuurskunde, overheidsbesluitvormingsrecht, organisatie en bestuur, theorie sociale wetenschappen, openbare financiën, Europees recht en politicologie. Door deze vakken leer je hoe organisaties functioneren als het gaat om financiën, samenwerking, macht en invloed en het voeren van onderhandelingen en overleg. Daarnaast leer je in de bachelor hoe je wetenschappelijk verantwoord onderzoek kunt doen. De bachelorfase wordt afgesloten met een onderzoek(sstage), waarin je kennis maakt met de praktijk. Op deze manier toon je aan dat je bestuurskundige vaardigheden hebt ontwikkeld.


Master

De master Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur) heeft tot doel je vertrouwd te maken met de toenemende complexiteit van het openbaar bestuur. De maatschappelijke opgaven waarvoor de overheid zich gesteld ziet, tonen steeds meer vertakkingen en onderlinge samenhang. Bij de oplossingen zijn steeds vaker veel instanties, meer bestuurslagen en externe actoren betrokken en de verantwoordelijkheid voor beleidsprocessen en keuzen raakt steeds meer gespreid. Door de combinatie van onderwijs en onderzoek op publiekrechtelijk en bestuurskundig terrein krijg je een goed begrip van de bestuursprocessen en ontwikkel je analytische vaardigheden om vraagstukken te kunnen bestuderen. Je kunt je specialiseren in het openbaar bestuur, de sociale zekerheid of het omgevingsrecht.Het volledige studieprogramma is hier te vinden.


Vraag informatie

   Mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Kom naar onze open dagen en voorlichtingen

meer informatie

Volgende voorlichting

Sorry, no events.

Quotes

Sjoerd van den Berg (pas afgestudeerd Juridisch Bestuurskundige)

Mijn doel was om een studie te vinden waarmee ik goed uit de voeten kan in het openbaar bestuur, en dat geeft deze studie zeker! Je wordt zowel breed (juridisch en bestuurskundige) als grondig (verdieping) opgeleid.


Iris van Buggenum (vierdejaars studente):
De studie is opgebouwd met een goede balans tussen wetenschappelijke disciplines. Je oriënteert je zeer breed met vakken zoals burgerlijk recht en staatsrecht, maar ook met bestuurskundige vakken als theorieën sociale wetenschappen en bestuurlijke organisatie. Dit alles wordt besproken aan de hand van zeer actuele onderwerpen. Door al deze verschillende invalshoeken kom je er goed achter waar jouw interesses nou eigenlijk liggen!