JURIDISCHE BESTUURSKUNDE 
IN GRONINGEN

De enige studie Bestuurskunde in Nederland die opleidt tot meester in de rechten

Juridische Bestuurskunde: beroepsmogelijkheden in en rond het openbaar bestuur

De juridische kant van de studie stelt je in staat om tal van juridische taken in de publieke sector te verrichten. De bestuurskundige vorming geeft je de intellectuele bagage om door te groeien naar beleidsadviserende en leidinggevende functies. De ervaring heeft uitgewezen dat er in de bestuurlijke praktijk veel behoefte is aan deze combinatie van kwalificaties.

Afgestudeerden van de opleiding hebben over het algemeen weinig moeite met het vinden van een baan. De functies waarin je terecht kunt komen zijn divers. Het gaat om functie bij zowel de overheid als bij maatschappelijke ondernemingen en in het bedrijfsleven (bijvoorbeeld in de adviessector). Onze afgestudeerden hebben één ding gemeen: ze doen werk dat relevant is voor onze samenleving.

Bestuurskundigen komen in verschillende soorten functies terecht:

Onderzoek

Denk aan onderzoek in opdracht van een overheidsinstelling (bijvoorbeeld voor het ministerie van Infrastructuur & Milieu dat wil weten waarom de privatisering van de NS niet de resultaten bracht die waren verwacht). Dit onderzoek vindt vaak plaats door onderzoeksinstellingen, zoals universiteiten en onderzoeksbureaus , maar ook de Algemene Rekenkamer en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid zijn instellingen waar dit onderzoek plaatsvindt.

Beleidsadvisering 

Moet er een nationale politie komen? En hoe zou dit moeten worden georganiseerd? Moet de leeftijdsgrens voor jongeren voor het kopen van alcohol omhoog? Dit soort vragen worden beantwoord door beleidsadviseurs. Bestuurskundigen kom je als beleidsadviseur tegen binnen de overheid (als beleidsmedewerker) en erbuiten (in de consultancy).

(Bestuurs)jurist

Juist deze studie leidt studenten ook op voor juridische functies in het bestuur. Denk aan een functie als bestuursjurist op de juridische afdeling bij een provincie.

Beleidsbepaling

Veel bestuurskundigen willen ook beslissingen nemen en worden actief in een politieke partij en bijvoorbeeld de gemeenteraad. Denk aan wethouders, burgemeesters en staatssecretarissen.

Vraag informatie

   Mail ons:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Kom naar onze open dagen en voorlichtingen

meer informatie

Volgende voorlichting

Sorry, no events.